Værdiskabelse med græsprotein (Græs-prof) Demo - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Projektet vil fremme kommercialiseringen af græsprotein gennem optimering af nøgleelementer i produktionen samt produktion af højværdiprodukter til styrkelse af produktionsøkonomien.
De bedste sorter af græs og kløver til produktion af græsprotein vil blive identificeret gennem en omfattende screening og bestemmelse af proteinudbytte og værdi af fiberrest til biogasproduktion.
Der vil blive udviklet høstmaskiner, der på optimal vis høster græsset, så proteinindholdet bevares og kvaliteten holdes i top.
Tilsvarende afdækkes, hvilken neddelingsteknik der sikrer en effektiv udvindingsproces på bioraffinaderiet.
Der bliver ekstraheret tanniner fra græsmaterialet, for at afdække om der kan produceres et højværdiprodukt i form af tanninholdigt fodertilskud, der kan mindske husdyrenes infektioner med indvoldsorm.
Det vil have stor værdi især for dyr på friland.
Projektet vil også dokumentere Product Environmental Footprint (PEF) for foder med græsprotein, hvilket forventes at kunne medføre en merpris for græsproteinfoderet.
Udviklingen af græsprotein fra græs og kløver er nået langt i Danmark. Nu gælder det om at forbedre business casen. Følg med i projekt Græs-prof, hvor virksomheder og universiteter arbejder sammen om at nå en række afgørende landvindinger.
Et af fokusområderne i projekt Græs-prof er at teste forskellige tekniske løsninger til at findele græsset, inden der skal presses saft af til proteinudvinding.
I projektet Græs-prof undersøges et stort antal sorter af græs, kløver og lucerne for proteinudbytte, når der ekstraheres protein af plantematerialet ved bioraffinering.